Esiteks sellepärast, et artišokk on tervisele mitmel moel väga kasulik: sapipõie ja maksa toetuseks, aneemia, diabeedi, neeruhaiguste leevendamiseks, kõrge kolesterooli alandamiseks. Ja teiseks sellepärast, et see maitseb imehästi!
KKK
Artišoki hooaeg
Eestis on hooaeg augustis ja septembris kuni öökülmade alguseni.
Euroopas peamiselt aprillist juunini. Itaalias algab hooaeg detsembris väiksema suurusega artišokkidega, suuremad sordid saavad valmis veebruaris, kõrghooaeg on aprillis ja mais. Prantsusmaal on hooaeg mais ja juunis. Hispaanias on hooaeg sarnane nagu Itaalias.
Kuidas valida sobivat artišokki
Artišokk peaks olema raske oma suuruse kohta ja lehed tihedalt koos (välimised lehed võivad olla veidi eraldunud). Värvilt roheline (võib olla lillaka varjundiga, sõltuvalt sordist) ja ilma pruunide laikudeta. Keskelt pigistades kõva südamikuga. Artišoki suurus ei näita küpsusastet.
Roogade valmistamisel on tavaliselt retseptis kirjas, kas sobivad väikesed, keskmised, suured artišokid või hoopis artišoki südamikud (kas värsked, soolvees, külmutatud või muul moel eelnevalt töödeldud). Suured sobivad tavaliselt täitmiseks või eelroaks, keskmised kastmete ja enamike retseptide jaoks ning väikesed marineerimiseks.
Artišokk võib olenevalt sordist olla erineva kujuga: sfääriline, ovoidne, ellipsoidne, kooniline või silindriline.
Artišoki säilitamine
Värske artišokk säilib külmkapis 1-2 kraadi ja 90-95% õhuniiskuse juures hästi 3-4 nädalat. Tavalises koduses külmkapis 2 nädalat, enne külmkappi panemist võib taime niisutada.
Artišokki saab ka külmutada, kui seda eelnevalt mõned minutid keeta ja seejärel kiiresti jahutada.
Kuidas artišokki ette valmistada
Sõltub, millist rooga valmistama hakatakse.
Kõige tavalisema aurutatud või keedetud artišoki valmistamiseks lõika ära umbes ¼ tipust ja näpista ära okkad lehtede küljest. Kui vars on jäme, jäta see alles, aga koori pealmine kiht ära (umbes nagu kartulil). Eemalda varre küljes olevad lehed.
Tavaliselt on retseptis kirjas, kuidas artišokki ette valmistada, et kadu oleks minimaalne.
Peale ettevalmistust tuleks artišokki ujutada happelises vedelikus (näiteks sidrunimahlaga vees), et vältida pruunistumist.
Artišoki söömise „etikett”
Artišokki süüakse tavaliselt näppudega: näiteks kasta keedetud lehed dipikastme sisse ja tõmba lehe alumine osa hammaste vahelt läbi. Kui jõuad südamikuni ja seal on lillad lehed ning karvad, tuleb need lusikaga eemaldada ja seejärel saab kõik ülejäänud südamiku ära süüa.